vegan in plaats van paleo

VOEDINGSADVIEZEN
In mijn praktijk komen meestal mensen met gezondheidsklachten. Ik geef veel leefstijladviezen, hier horen zeker ook voedingsadviezen bij. Als de klanten deze adviezen hebben gekregen wordt het voor veel mensen een ware zoektocht. Vervolgens denken ze dat het voor mij allemaal gesneden ‘koek’ is. Niets is minder waar. Ook voor mij is het nog steeds een zoektocht om niet te vervallen in ‘maandag-bloemkool-dag’, ‘dinsdag-curry-dag’, enzovoort. Ik hou van variatie, dus wil graag steeds iets nieuws, iets anders uitproberen. Als wij eenmaal per 3 weken hetzelfde eten is het vaak. Ik probeer me wel  zoveel mogelijk te houden aan seizoensproducten, Op dit moment spruitjes, bloemkool, eigenlijk alle kolen en knolproducten. Inmiddels kan ik deze producten op zeer veel verschillende manieren bereiden.

 

PALEO
Het paleovoedingspatroon of oervoeding is in ons gezin tamelijk goed ingeburgerd. En dit voer ik ook door in mijn voedingsadviezen. Omdat de ervaring leert dat hiermee veel mensen een positief gezondheidsresultaat behalen. Maar steeds vaker stellen klanten de vraag: hoe doe ik dat als ik vegetarisch wil eten? En nog strakker: wat als ik vegan wil eten?
Tot voor kort was mijn advies dan steeds: een stukje vis moet je toch zeker wel eten, doe dan zeer matig met vlees.

CHALLENGE
Via social media kwamen er allerlei challenges voorbij. Dus ik heb me ingeschreven voor twee verschillende challenges, beide vegan. Vegan is momenteel helemaal trendy. Ik doe niet mee omdat ik zo nodig trendy wil zijn. Maar vanwege de zoektocht. Om weer opnieuw te ervaren wat ik mijn klanten aan doe. Opnieuw alles bekijken, alle etiketten lezen. En natuurlijk lekkere recepten zoeken. Met veel variatie. Met als resultaat: heerlijke gerechten en heerlijk eten. Daarom heb ik ingeschreven bij twee verschillende challenges, twee verschillende groepen geven verschillende adviezen, tips en recepten. Dus hoop ik door mee te doen aan twee verschillende challenges werkelijk aan mijn gewenste variatie te komen.

TEGENSTRIJDIG
En nu loop ik tegen allerlei tegenstrijdigheden aan. Al voordat ik begonnen ben. Paleo is geen granen, geen zuivel, geen suiker, geen peulvruchten. Vegan is ook geen zuivel, maar wel (veel) peulvruchten en granen! Maar dat wil ik niet… Dus mijn zoektocht wordt een echte challenge. Vegan zonder granen en peulvruchten. Is dat haalbaar? En ga ik dan echt geen voedingsstoffen missen?  Ik moet nog beginnen, morgen (echt), maar zie er nu al tegenop.

VEGAN
Ooit heb ik twee weken vegan gegeten. Na een week was ik het spuug zat, zag allerlei visioenen van lekker gebakken eitjes, een rose gebakken biefstukje. Maar ik had me toen niet goed voorbereid. Had klakkeloos de dierlijke producten geskipt. Zonder na te denken hoe ik het overige lekker en gezond kon maken en houden. Dus dat vind ik geen eerlijk vergelijk.

VOORBEREIDING
Inmiddels heb ik me goed ingelezen en gezocht naar allerlei recepten. Maar helemaal overtuigd ben ik nog  steeds niet. Gezonde skepsis? Ik kom met het aantal recepten nog niet veel verder dan de eerste week. Dus vier weken volhouden? Ik ben benieuwd. Wellicht ben ik na die vier weken helemaal ‘om’. Ik zal het jullie laten weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *