vegetariër bij de gratie van het kantoortijdperk

Onze voeding bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Als je een omnivoor bent eet je in principe alles. Er zijn tegenwoordig allerlei eetvormen waarbij bepaalde voedingsproducten worden gemeden. Een ervan is het vegetarisme.

De algemene stelregel is dat je geen dierlijke eiwitten eet. Al zijn hierin ook weer verschillende vormen.

Je hebt pescetariers, die eten geen dierlijke eiwitten met uitzondering van vis, schaal- en schelpdieren en zuivel. Je hebt flexitariers, die eten zo min mogelijk dierlijke eiwitten. Met andere woorden, zij eten wel vlees en vis maar slechts 1 of 2 maal in de week.

Ik wil het hier hebben over de ‘echte’ vegetariër. Zij die geen vlees, gevogelte, vis of insecten eten.

EIWITTEN

De groep eiwitten kun je opsplitsen in dierlijke en plantaardige eiwitten. De dierlijke eiwitten zijn vlees, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, eieren, zuivel en insecten. De plantaardige eiwitten komen uit granen, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Een persoon heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Het gaat dan om het echte eiwitdeel van een product. Het wit van een ei geldt als uitgangspunt. Hierbij is 10 gram eiwit ook 10 gram eiwit. Maar heb je een kipfileetje van 100 gram dan bevat dit ‘maar’ ongeveer 22 gram eiwit. Weeg je 75kg, dan zou je dus bijna 300 gram kipfilet moeten eten om aan je dagelijkse behoefte te komen.

NOBELE HOUDING

Veelal staat er een nobele levenshouding ten grondslag aan het vegetarisme: het dierenwelzijn, de eigen gezondheid, het wereldvoedselprobleem, mestoverschotten, zorg voor het milieu, religieuze of spirituele redenen.

BEHOEFTE

Er zijn mensen die meer eiwitten nodig hebben dan anderen. Dit zijn mensen die intensief bewegen of sporten, zwangere vrouwen, kinderen, zieke mensen, als er wonden moeten genezen, vrouwen die borstvoeding geven en… vegetariërs.

Dus ja, dan ben je al beperkt… Kun je alleen je eiwitten halen uit granen, peulvruchten, noten en paddenstoelen, en dan moet het ook nog meer zijn dan 0,8 gram per kg lichaamsgewicht! Dat wordt dan kilo’s noten en paddenstoelen eten. Of stapels boterhammen en allerlei peulvruchtenschotels.  Zoveel dat je bijna gaat opstijgen. De granen en zeker de peulvruchten zorgen namelijk voor enorme gasvorming. Plantaardig voedsel is namelijk moeilijker verteerbaar als dierlijk eten. Had je nog geen buik van het zwanger zijn, krijg je hem wel van de lucht die in je buik zit.

WERELDBEVOLKING

Pas kreeg ik de opmerking, ‘waarom zou vegetarisme niet goed zijn, want meer dan de helft van de wereldbevolking is vegetarisch’. Ik heb niet gevraagd of de persoon in kwestie zelf vegetariër is, maar waarschijnlijk wel. Dus even uit de droom helpen, ca. 5% van de wereldbevolking is vegetariër, en dit komt m.n. vanwege het grote aantal vegetariërs in India (ca. 30% van de bevolking) en omdat een deel van de wereldbevolking domweg geen voedsel heeft. Dus echt niet de helft van de wereldbevolking is vegetariër. Er zijn hele volksstammen die geen grote lappen vlees eten, maar wel sprinkhanen en andere insecten. Als ik dat zeg, dan zie je het gezicht al vertrekken, getver… Maar heb je ze weleens eens geproefd? Heerlijk knapperig, met een echte bite.

KANTOORBESTAAN

In ons koude kikkerlandje bewegen we steeds minder, de meeste mensen hebben een zittend bestaan of bewegen minimaal. Door minder te bewegen atrofiëren je spieren (ze worden dus gewoon kleiner). Want iets wat niet gebruikt wordt heeft geen nut en hoeft ook niet onderhouden te worden. Nou zijn die spieren net hetgeen wat veel eiwitten nodig heeft. Dus ja, door weinig te bewegen, heb je minder eiwitten nodig en kun je vegetarisch eten.

ZIEK

En dan ga je op vakantie. Je blijft vegetarisch eten. Maar je gaat wel meer bewegen. He, je spieren doen het toch nog en gaan meer eiwitten verbruiken. Ze pikken dit in van je immuunsysteem. Een systeeem wat ook veel eiwitten verbruikt. Dus ja, dan kan het lichaam kiezen: enorme spierpijn of ziek worden.

Doe mij toch maar een lekker stukje vis, vlees of wild. Niet alleen op vakantie, maar ook thuis. En af en toe een insect.

(zie ook het recept deze week op: www.gezondishelemaalnietsaai.nl)

vegetariers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *