wat doe jij eigenlijk?

Heel vaak vragen mensen aan mij: “wat doe jij eigenlijk”.
Ik zeg dan: “ik ben kPNI-arts”
“Oh, dat ken ik niet, wat is dat dan?”
En dan komt het lastige: hoe leg je in twee zinnen uit wat kPNI is. Alleen het woord volledig uitspreken is al bijna een hele zin: klinische psycho-neuro-immunologie. Mij is het tot op heden nog niet gelukt. Ik heb er al menig website (van bijvoorbeeld collega’s) op na geslagen. Maar nog nergens heb ik een bevredigende omschrijving kunnen vinden. Ja, wel in meerdere A-4-tjes. Maar het ging nou juist om die korte, bondige, pakkende omschrijving. Zodat ‘de leek’ direct weet wat er nou zo anders is aan kPNI, dan iedere andere vorm van geneeskunde.

In de eerste plaats is het een andere manier van denken. Niet vanuit het symptoom, maar vanuit de levensloop van de persoon: de film. In de tweede plaats wordt er niets uitgesloten. ‘Dat kan niet’ bestaat niet binnen kPNI. Je kijkt altijd verder, gaat op zoek naar een verklaring. We weten tenslotte nog niet alles. Voor 1700 wist men van het bestaan van bacteriën niet af. Je kon je dan laten afschepen met ‘je bent ziek, maar dat is niet veroorzaakt door beestjes, want die bestaan niet’. Anthonie van Leeuwenhoek heeft met behulp van de electronenmicroscoop laten zien dat die beestjes wel degelijk bestaan. Een verklaring voor menig ziektebeeld. Een deel van ‘dat kan niet’ was opgelost. En zo zullen er om dit moment nog vele andere zaken zijn die nog niet zijn ontdekt, maar er wel zijn. Dus ‘dat kan niet’ is altijd een stimulans voor onderzoekers, wetenschappers om op zoek te gaan naar het nog onbekende. En regelmatig komen die wetenschappers tot fantastische ontdekkingen.

Die ontdekkingen maken dat wij weer anders gaan kijken naar bepaalde ziektebeelden. Daarom is kPNI een dynamisch werkgebied. Wat we vandaag nog niet wisten, kan morgen bekend zijn. En dan ga je met die nieuwe kennis aan de slag. En soms loop je dan tegen een muur. Want die nieuwe ontdekking was toch eigenlijk maar een heel klein deeltje van de grote ontdekking. Of ze hebben verkeerd onderzocht. Hun hypothese verkeerd opgezet. Een voorbeeldje: als je bij mij een afspraak maakt telefonisch en vervolgens type je op je tomtom het volgende adres in: ‘Hoofdstraat 24 Gendringen’, dan ben je na verloop van tijd op locatie. Maar dan kom je erachter dat ik daar niet zit. Je hebt gezocht, je hebt gevonden. Je hebt gehandeld naar wat jij gehoord of geïnterpreteerd hebt. Maar de ontdekking, het gevondene was niet juist. Want ik zit op Hoofdstraat 24 te Genderen, bijna hetzelfde. Zo kan het in de wetenschap ook gebeuren…

En regelmatig komen cliënten na twee jaar terug bij mij, en dan kan het zijn dat ze voor eenzelfde klacht een andere aanpak krijgen voorgeschoteld. Ja maar, de vorige zei je …. Ja, maar de inzichten zijn nu anders. Dit vinden mensen lastig. Daarom is het ook lastig om kPNI te integreren in reguliere gezondheidszorg. Daar gaat alles volgens protocollen. Protocollen die jarenlang hetzelfde blijven. Ook al weten de artsen vaak wel dat het niet de optimale behandeling is. En dat is dan direct het lastige aan kPNI. Het is persoonlijk, de gehele persoonlijke film wordt bekeken. En daar wordt naar gehandeld. Een protocol binnen de kPNI is bijna een vies woord. Maar hoe doen we dat dan in ons huidige computer tijdperk? Is er niet iets te protocolliseren? Kunnen we niet een computerprogramma maken, waar die film in wordt gestopt? En dat er dan een mooi A-4-tje komt uitrollen met het antwoord? Er zijn mensen die een poging aan het wagen zijn. Het zou wel een hele mooie uitvinding zijn. Maar het vergt wel heel veel denkwerk, knap denkwerk.

Maar zoals jullie zien, het lukt me nog steeds niet om kPNI uit te leggen in twee, of zelfs drie regels. Ik wil een kleine serie maken met steeds een andere uitleg, via een andere benadering, van kPNI. Graag hoor ik van jullie wat je de meest pakkende uitleg vindt. En wie weet is er iemand die uit al die informatie een korte bondige uitleg kan destilleren?

homeopathy_385x261[2]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *