wat is werk?

Mijn werk en prive leven zijn sterk verbonden. Nee, beter gezegd, sterk verweven. Iets wat ik altijd strikt wilde vermijden. Ik wilde werk. En ik wilde een prive leven. En het mocht niet door elkaar heenlopen. Maar, het is heel anders gelopen. Ik kom er steeds meer achter, naarmate het meer wordt verweven, het werk geen werk meer is. Het is een deel van mij, een deel van mijn leven. Het zijn niet twee aparte dingen, twee aparte levens die je naast elkaar leeft. Alsof je om vijf uur ’s middags de knop om kunt zetten: nu houdt mijn werk op en begint mijn priveleven.

 

Als het zo verweven is heeft dat ook nadelen. Met name financieel. Regelmatig vraagt iemand aan mij: hoeveel uur per week werk jij? Eerlijk gezegd kan ik daar geen antwoord op geven. Als ik mijn avondeten klaarmaak, samen met mijn gezin van de maaltijd geniet nadat ik een foto heb gemaakt om deze vervolgens met recept op de website te plaatsen, ben ik dan aan het werk of is het een prive-aangelegenheid?

 

Voor mij maakt het niet zoveel uit. Maar als ik het door wil gaan berekenen aan mijn klant dan wil die wel weten wat ik daar voor gedaan heb. Welk deel breng ik dan in rekening en welk deel niet?

 

Nog een ander voorbeeld: als ik op vakantie ben (voor de meesten is dit een prive aangelegenheid) gaan we onderweg meestal aan bij collega’s, leveranciers  of afnemers die ongeveer op onze route liggen. Kan ik dan de kilometers tot hun locatie doorberekenen? Als ik buiten mijn vakantie op en neer ga, ga ik meestal per vliegtuig en kost het meer…

 

Zo kan ik nog vele voorbeelden geven van zaken die volledig met elkaar verweven zijn. Ik ben allang van het idee afgestapt dat prive en werk gescheiden moeten zijn. Ik weet nu dat dat was uit zelfbescherming ‘ze mogen me niet zien in mijn vrijetijdskleding’. Wordt ik er minder van als ik mijn werkbroek vol gaten aan heb? Mijn dochters dragen ze ook, maar die gaten zaten er al in toen ze de broek kochten. Bij mij zijn ze ontstaan door de activiteiten die ik in mijn ‘vrije tijd’ doe. Want ook dat begrip verdwijnt. Vrije tijd bestaat niet als werk en prive verweven zijn. Ik heb altijd vrije tijd, of ik ben altijd aan het werk. Het is maar hoe je de tijd een naam geeft.

 

Maar je hebt toch een vak geleerd? Daar ben je toch niet dag en nacht mee bezig? Nou, toevallig wel. Ik ben natuurarts. De natuur fascineert mij, is de leidraad van mijn leven. En dit houdt nooit op. Ook niet in het arts-zijn. En wat betreft dat arts-zijn: ik heb een vak geleerd, dat klopt, heb daar jaren voor gestudeerd. Ik blijf er over lezen en leren: honderden boeken, duizenden artikelen, tientallen jaren ervaringen. En vervolgens ’doe ik maar wat’. Een bijeengeraapt zootje technieken, tactieken en therapieen. Het lijkt heel onverschillig. Maar het bijeengeraapt zootje is met liefde en aandacht geworden wat het is. Het is datgene waarvan ik voel, zie, ruik, proef en weet wat goed is. Voor mij en voor u.

 

Werk? Priveleven? Mijn leven.

hobby, prive of werk? Hem, Korazon maakt het niet uit. allemaal een pot nat...
hobby, prive of werk? Hem, Korazon maakt het niet uit. allemaal een pot nat…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *