welke vitamine C?

In het algemeen heb je zure en niet zure vitamine C en ‘time released’ (TR), gewone vitamine C en vitamine C met complexfactoren (bioflavonoiden). Veel zure en TR producten bevatten geen complexfactoren. Een groot gedeelte van de TR vitamine C komt zonder in het bloed opgenomen te worden in de dikke darm terecht omdat normaal de meeste vitamine C in de maag en het begin van de dunne darm wordt opgenomen. Door de “time release’ passeert een groot deel van de TR vitamine C deze opname plekken en komt daardoor niet in het bloed terecht. De TR vitamine C is vooral van toepassing wanneer een locale werking beneden in de darm gewenst is, bijvoorbeeld bij een darminfectie of darmkanker. De TR vitamine C zorgt er echter wel voor dat het niet in een klap in de maag terecht komt en spaart zo de maag.

Ascorbinezuur is, zoals de naam al aangeeft, zuur. Deze vitamine C bestaat uit zuiver ascorbinezuur (is dus zuur) en is niet TR. Mensen die op een lege maag geen sinaasappelsap kunnen verdragen hoeven niet aan deze vitamine C te beginnen. De kosten zijn echter zeer laag, 5 cent per gram.

 

Als je een hoge dosis aan vitamine C wilt gebruiken of vaak last hebt van blaasontsteking en je maag deze zure vorm kan verdragen is ascorbinezuur de beste en de goedkoopste oplossing (indien je het niet of moeilijk kunt verdragen, is dit te ondervangen, door hele kleine beetjes verdeeld over de dag te nemen of op te lossen in vruchten- of groentesap).

 

Niet zure vitamine C

Als je zure vitamine C niet kunt verdragen gebruik dan calciumascorbaat of magnesiumascorbaat. Deze vorm is niet zuur en spaart de maag. Gebruik alleen calciumascorbaat als je ook extra magnesium gebruikt. De verhouding Ca : Mg moet 2:1 zijn, anders werk je botontkalking in de hand. Mensen die de niet zure vitamine C willen gebruiken en bovendien botontkalking willen tegengaan kunnen beter magnesiumascorbaat gebruiken. Voor mensen met een te hoge bloeddruk of hartritmestoornissen is magnesiumascorbaat de beste vorm: je slaat dan twee vliegen in een klap. Er zijn ook vitamine C’s, die beide vormen, of zelfs nog meer vormen ascorbaat bevatten (ascorbatencomplex). Dit is eigenlijk nog beter.

 

Ester-C

Ester-C verdient wat extra aandacht. Deze vitamine C bestaat uit een complex van stoffen. Het bevat een niet zure vorm van vitamine C en een groot aantal complexfactoren (bioflavonoiden: rutine, hesperidine, quercetine). In deze vorm komt vitamine C ook in de natuur voor. Een aantal van deze complexfactoren zijn direct in vet oplosbaar zodat het lichaam deze vitamine C direct ook voor weefsel dat uit vet bestaat kan gebruiken. Gewone vitamine C is alleen in water oplosbaar en moet door het lichaam eerst worden omgezet in een in vet oplosbare stof. Door deze eigenschappen is Ester-C plus veel effectiever dan gewone vitamine C. De voordelen op een rijtje:

  • tweemaal sneller opgenomen
  • tweemaal langer in het weefsel
  • in vet oplosbare eigenschappen
  • niet zuur

er is echter wel een nadeel: het is duur. Je gebruikt er wel de helft minder van in vergelijking met gewone vitamine C. De prijs moet je niet vergelijken met de kosten van gewone ascorbinezuur, maar met bijvoorbeeld magnesiumascorbaat of een ascorbatencomplex, dat is eerlijker.

 

Ascorbylpalmitaat

Dit is een verbinding tussen palmitaat en ascorbinezuur, waardoor de vitamine C vetoplosbaar wordt. Ascorbylpalmitaat wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt als antioxidant (zodat vetten niet ranzig worden), het staat op de lijst van voedingsadditieven als E304. Een andere naam voor ascorbylpalmitaat is Vitamine C ester (niet te verwarren met Ester-C!). Het nadeel van ascorbylpalmitaat is, dat wanneer het oraal wordt ingenomen, het ook weer snel uiteen valt in palmitaat en ascorbinezuur. Dus je moet een hoge dosering slikken om werkelijk effect te krijgen, zoals je beoogt.

 

Synergie met andere mineralen en vitaminen.

Vitamine C is een instabiele in water oplosbare stof. Koken, zonlicht, zuurstof kunnen vitamine C gemakkelijk vernietigen. Vitamine C wordt versterkt door vitamine E, zink, selenium en caroteen. Deze stoffen kunnen vitamine C in het lichaam ‘recyclen’. Het kan dan opnieuw gebruikt worden. Dit is een van de redenen waarom het verstandig is om naast vitamine C ook andere stoffen te gebruiken (bijvoorbeeld een multivitamine-mineralenpreparaat).

 

Advies

Linus Pauling adviseert gezonde mensen 3000mg vitamine C per dag te nemen. Roken en stress geven een hoger verbruik van vitamine C in het lichaam, dus dan kan de dosering verhoogd worden. Bij ziekte opvoeren tot (bij griep) 10 gram per dag en bij ernstige ziekten kan dit zelfs oplopen tot 30 gram per dag (maar met deze hoge doseringen niet zelf gaan experimenteren!). Uit onderzoek is gebleken dat een dosis tot 130 gram (!) per dag niet giftig is.

(NB: de ADH, dwz het advies van de overheid is 60mg = 0,06 gram per dag)

vitamine C

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *