whole food

Mensen krijgen zeer regelmatig voedingsadviezen mee als ze bij mij komen. Vaak gaat het in de trant van: ‘het is beter dat je dit of dat weglaat’ , ‘de verhoudingen kunnen anders’ en ‘eet eens wat vaker vis’. Vaak zien mensen dit toch als een beperking. Ze ‘mogen’ geen gewoon brood, willen dan toch een broodvervanger, in de vorm van beschuit, cracker of brood-anders-gebakken.  Ik probeer dan uit te leggen dat het niet gaat om het één in te ruilen voor het ander. Het gaat om het hele plaatje, de verhoudingen, alles wat je eet in de loop van een week. Dat is veel belangrijker. En dat je zo oorspronkelijk mogelijke complete producten eet.

WHOLE FOOD
zo oorspronkelijk mogelijk, houdt in dat een product niet of zo min mogelijk is bewerkt. Een groente koken is een bewerking, er ook nog zout en kruiden aan toevoegen is een volgende bewerking. En koop je een pakje spinazie-a-la-creme, dan heeft het nog veel meer bewerkingen ondergaan. Per definitie zijn bijvoorbeeld alle zuivelproducten die je in de winkel koopt geen ‘whole foods’. Ze zijn allemaal bewerkt op de een of andere manier en zijn praktisch allemaal licht tot sterk ontvet. Er iets uithalen geeft al aan dat het niet ‘whole’  of compleet meer is.

SYNERGIE
Nou kan een bewerking ook als doel hebben om een synergie te bewerkstelligen. Stel je wilt bruine bonen eten, deze worden lang gekookt en zijn heerlijk. Maar ’s avonds of de volgende dag stijg je bijna op van de gasvorming. Voeg je tijdens het koken komijn toe dan gaan die bonen met de komijn al een verbintenis aan, waardoor de gasvorming in je buik sterk verminderd is. De synergie is dat je dan van beide wel de goede stoffen kunt opnemen, maar er niet de nadelen van hebt.

INDUSTRIE
Het zou dus goed zijn om een groot deel van je voeding te laten bestaan uit ‘whole foods’. Maar dat is iets waar de industrie je vanaf probeert te praten. Onder andere via hun reclames! Zij benadrukken een enkel goed stofje uit een product en brengen dit op de markt als ware het ‘het beste uit de natuur’. Appelsap is lekker, en bevat ook wel goede stoffen. Maar het is niet ‘het beste uit de natuur’. Want het beste uit de natuur is de appel in zijn geheel. Zo heeft de natuur het ook bedoeld. De samenstelling van een whole food product is zo door de natuur samengesteld dat het alle inhoudsstoffen bevat die al synergistisch werken.

ALLES
dus eet voortaan het gehele product, een hele appel, met schil. Ook de stelen van broccoli of snijbiet, alle organen van een dier. En als je melk gebruikt, neem dan rauwe melk (op sommige plaatsen nog steeds te koop!).
Ja maar, ik weet ook wel dat er over smaak niet valt te twisten. En, wat de boer niet kent dat vreet ie niet. Maar gojibessen kende je tien jaar geleden toch ook niet? Of kangaroevlees? Waarom dan geen hersenen van een geit? Het is steeds een kwestie van uitproberen hoe je iets smaakvol krijgt. Dit vraagt soms een beetje creativiteit. Maar internet is geduldig. Recepten in overvloed. Eet smakelijk!

oorspronkelijk eten
oorspronkelijk eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *