wie durft de uitdaging aan: de tachtig van de Langstraat?

In 2012 hebben mijn man Ralph en dochter Margriet meegelopen met ‘de 80 van de langstraat’. De 80 is een Kennedymars. Ieder tweede weekend van september wordt deze Kennedymars georganiseerd in Waalwijk. Gisteren hadden we het er over. Zullen we dit jaar weer mee gaan doen? Ook was toevallig gisteren 8 januari de eerste vergadering over ‘de 80’ van 2014.

KENNEDYMARS
in het begin van de 20e eeuw vond president Theodore Roosevelt dat de officieren van het Amerikaanse leger een slechte conditie hadden. In 1908 heeft hij toen een test ontworpen, dat iedere officier, kolonel en majoor 50 mijl moest lopen binnen drie etmalen. Als ze dit volbrachten mochten ze blijven, anders niet. In die tijd liep majoor Henry Leonard, samen met twee collega’s, de tocht binnen twintig uur. Dit was tegen de regels, dus moesten ze opnieuw. Maar het kon dus wel binnen die tijd. De test is daarna uit zwang geraakt. J.F. Kennedy kreeg in 1963 een brief van Roosevelt in handen waar deze test vermeld stond. Kennedy heeft het (door zijn broer Robert de test te laten uitvoeren) weer nieuw leven ingeblazen. Vele gewone burgers gingen het toen ook doen, ondanks de waarschuwing dat je toch echt wel getraind moest zijn. In de volksmond had men het over de Kennedymars.

OVERGEWAAID
De mars werd populair in de Verenigde Staten en waaide over naar Engeland. Engeland vertoonde televisiebeelden die ook in Nederland werden vertoond. En zo werd enkele maanden later in Sittard de eerste Kennedymars georganiseerd. In Sittard werd vorig jaar de 50e editie gelopen. Andere grote marsen in Nederland zijn die van Someren en Waalwijk. In Nederland wordt de mars momenteel in ongeveer 20 plaatsen georganiseerd. In Waalwijk heet het ‘de 80 van de Langstraat’. Een grootse happening. Heel de nacht en volgende dag is het feest, tienduizenden mensen komen kijken.

nog even...
nog even…

REGELS
De mars is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen twintig uur moet worden gelopen. Er mag niet worden hardgelopen of gebruik gemaakt van een vervoermiddel. Hierop zijn inmiddels uitzonderingen, mensen in een rolstoel mogen ook meedoen. De tocht begint ’s avonds of ’s nachts, waardoor je het grootste eerste deel in het donker loopt. Op het moment dat het licht wordt komt het kritieke punt. Maar ook de supporters worden dan weer wakker en kunnen de lopers mentaal en fysiek ondersteunen. Dit is ook het mooiste van de tocht. De opbeuringen die je onderweg krijgt. Ook al zijn er toeschouwers die het niet helemaal snappen… (ze maken opmerkingen waar je heel boos over kunt worden, maar daar heb je de energie niet meer voor).

VOORBEREIDING
Het is nu januari en dan lijkt september nog heel ver weg. Maar het trainingsadvies (wat op de website staat vermeld) begint 24 weken van te voren met 10 kilometer. Wij starten nu (34 weken van te voren) eerst maar eens met vijf kilometer. En het meedoen aan verschillende wandeltochten om te checken hoever we zijn in de training. Zo zijn we vorig jaar ook vrolijk begonnen, maar dan krijg je in april een klap tegen je knie, en tja, dat loopt toch niet lekker. Dus dit jaar: paarden voeten aan de grond houden, dan kan ik ze van de grond tillen. En toch zijn er genoeg getrainde mensen die onderweg moeten afhaken. Maar ook mensen die niet vooraf trainen, zoals Ralph en Margriet, en ‘m toch uitlopen!

TITELS
Je kunt verschillende eretitels behalen, Kennedy Walker als je drie marsen loopt in verschillende plaatsen. Kennedyvriend als je de mars loopt (snelwandelt) binnen 12 uur. En zo zijn er nog vele andere eretitels. Maar wij gaan pas voor de tweede (en ik de eerste) keer meedoen, dus we houden het voorlopig op een persoonlijke titel. Zien we je ook op zaterdag 13 en zondag 14 september? Doe je ook mee?

Ralph en Margriet, de tachtig
Ralph en Margriet, de tachtig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *